במדריך זה נלמד כיצד לצלם סטילס בסטודיו, נלמד לתפעל פלאשים של סטודיו ותהליך עבודה נכון בכיוון התאורה.
צילום בסטודיו יתרונות וחסרונות
לצילום סטודיו מספר יתרונות, נמנה כמה מהם:
בסטודיו יש שליטה בכל האלמנטים שיוצרים תמונה – אפשר להזיז את התאורה למיקום אופטימלי, לכוון את העוצמה ולהשתמש בריכוך שמחמיא לאובייקט הצילום. אפשר לצלם בכל שעה, ללא תלות באור יום, ובכיוון השמש. שימוש ברקעים שונים מאפשר חופש יצירתי, ניתן להפריד את אובייקט הצילום מהרקע על ידי שימוש במסך ירוק ועריכת פוטושופ.
חסרונות: הסטודיו חלל סגור ומוגדר – לפעמים נדרש שטח גדול יותר לצילום. כאשר מצלמים אובייקט על רקע – כיוון הצילום מוגבל ורוחב הזווית של הצילום מוגבלים. ניתן לפצות על חסרונות אלה במספר דרכים שיפורטו בהמשך המדריך, וכך להנות ולנצל את היתרונות של הסטודיו.
עבודה עם פלאשים של סטודיו
רובנו מכירים את הפלאשים הקטנים שמתחברים למצלמה. צילום עם פלאש על המצלמה הוא מאוד נוח, אך מגביל את איכות התוצאה. צילום עם "פלאש ישיר" יוביל לתמונות "פוטו רצח" עם צללים קשים, במיוחד כאשר מצלמים פורטרטים – יווצר צל לא מחמיא מתחת לאף ובצוואר. כאשר הפלאש מאוד קרוב למצלמה – המצולם יסתנוור וימצמץ, ויכולה להופיעה תופעת העיניים האדומות. גם כאשר מקפיצים את הפלאש לקיר או לתקרה, התוצאה מאוד מוגבלת.
לפלאשים של סטודיו מספר יתרונות – יש להם חיבור לחצובת תאורה – ואפשר לעבוד איתם כשהם מרוחקים מהמצלמה ונשלטים בצורה על חוטית (על כך בהמשך). יתרון נוסף – אפשר לחבר מגוון גופי תאורה – מטריה, סופטבוקס, ביוטי דיש, אוקטבוקס פרבולי, סנוט ועוד. פלאשים של סטודיו מחוברים לחשמל ומגיעים בעוצמה חזקה בהרבה מפלאשים קטנים. פלאש סטודיו בעוצמה של 600W יכול להאיר חדר שלם עם מספר מצולמים, מתאפשר לסגור צמצם במצלמה ולקבל תמונה חדה יותר. לפלאש סטודיו יש נורת מודלינג (Modeling Light) – הנורה מאפשרת לצלם לקבל חיווי על האופן שבו התאורה משפיעה על אובייקט הצילום – עוד לפני שצולמה התמונה. הבזק הפלאש הוא מאוד מהיר לעין האנושית ולא ניתן לראות כיצד הוא משפיע על אובייקט הצילום. לדוגמה – בעבודה עם פלאש קטן, מצלמים תמונה ומיד צופים בה על מסך המצלמה, כדי להבין אם התאורה מתאימה לנו. לפעמים יש לחזור על הפעולה מספר פעמים רב כדי להגיע לתוצאה. עם לפאש סטודיו מספיק להביט במצולם עם תאורת המודלינג ולקבל חיווי לפני שצולמה תמונה אחת.
עבודה עם משדר אלחוטי
הבזק של פלאש מתבצע באלפית השניה. המצלמה חייבת לתקשר עם הפלאש בדרך כלשהי – סנכרון והתאמה של זמן הצילום לזמן הפעלת הפלאש. ניתן לסנכרן באמצעות כבל או באמצעות משדר רדיו אלחוטי. משדר הרדיו מתחבר למצלמה שלהם דרך הנעל החמה (Hot Shoe) ומתאים לרוב סוגי המצלמות, קנון, ניקון, סוני פנסוניק ועוד. בעלי מצלמות של סוני יכולים להשתמש במשדר Godox XT1, שמאפשר בנוסף לסכרון, שליטה מלאה מרחוק על עוצמת הפלאשים, פתרון שחוסך זמן בעבודה עם מערך תאורה מרובה מקורות אור (על כך בהמשך).
מגוון גופי תאורה ומרככים
ניתן לחבר לכל פלאש סטודיו מגוון גופי תאורה. התקן הנפוץ לחיבור גופי תאורה נקרא Bowens Mount.
מטריה – קיימים 2 סוגים של מטריות – מטריה לבנה שהאור עובר דרכה ומטריה כסופה שהאור פוגע בה וחוזר חזרה. בהתאם לסוג המטריה – ניתן להגיע לתוצאות שונות של אור רך ופיזור רחב.
סופט-בוקס (Soft Box) – קופסת אור מרובעת – יוצרת אור רך שמחמיא למצולם – צללים רכים. ישנם מספר גדלים, החל מ- 30×40 ס"מ עד 90×90 ס"מ.
אוקטה-בוקס פרבולית (Parabolic Octa Box) – גוף התאורה המועדף עליי, פועל באופן דומה לסופט-בוקס, מגיע בקוטר של 135 ס"מ – זהו גוף התאורה הגדול ביותר ונותן את התוצאה היפה ביותר לטעמי בצילום פורטרטים. מבנה הפרבולה נותן פיזור אור אחיד ועגול. האוקטה-בוקס עשוי מחומר עמיד לחום ומתאים גם לצילום עם תאורה לוידאו.
ביוטי-דיש (Beauty Dish) – גוף תאורה המשמש לצילומי אופנה, נותן אור רך ויחסית ממוקד. ניתן להשתמש בו ליצירת אפקט בו העיניים של המצולם בוהקות – כאשר הביוטי-דיש משתקף באישונים.
רפלקטור – תפקידו להחזיר אור מפלאש מרוחק ולמלא צללים במקומות חשוכים. ישנם רפלקטורים מתקפלים בצבעים כסף זהב ולבן. ניתן להשתמש גם בלוח קלקר בתור רפלקטור.
עבודה עם רקעים
בסטודיו יש מתקן רקעים המחובר לתקרה, הוא מאפשר הרכבה של גלילי נייר במגון צבעים ברוחב 2.7 מטר ואורך 11 מטר. גלילי נייר נותנים תוצאה טובה מאוד עם רקע אחיד, ללא הברקות או השתקפויות. אפשר לצלם אנשים (גוף מלא כולל רגליים) עם רקע נייר שנפרס מהתקרה ועל הרצפה (מה שמכונה לימבו).
כאשר משתמשים ברקע ירוק ניתן להפריד את המצולם מהרקע ולשתול רקע אחר באמצעות פוטושופ. הרחבה נוספת במדריך לצילום עם מסך ירוק.
לפעמים נרצה לצלם את האובייקט שלנו מזווית צדית. מאחר והרקע נמצא במיקום קבוע בסטודיו, ניתן "לזייף" את הכיוונים של הצילום – במקום להזיז את הרקע (מה שלא אפשרי), ניתן לסובב את אובייקט הצילום ואת מערך התאורה בזווית הרצויה וכך להתגבר על המגבלה.
יש מקרים בהם הרקע קטן מדי בכדי להקיף את אובייקט הצילום. ניתן לפתור את הבעיה על ידי התרחקות מאובייקט הצילום ושימוש בעדשת טלה – בזכות יחסי הפרספקטיבה. לדוגמה, צילום במרחק 8 מטרים מהאובייקט עם עדשת 85 מ"מ יתן כיסוי יותר טוב מאשר צילום ממרחק 2 מטר מהאובייקט עם עדשה באורך מוקד של 24 מ"מ.
מערכי תאורה – שימוש בריבוי מקורות אור ורפלקציות
סידור תאורה קלאסי מורכב מ- 3 גופי תאורה.
גוף תאורה עיקרי (Main Light) – בדרך כלל יהיה החזק והדומיננטי ביותר, ימצא מלפני המצולם בזווית צידית.
גוף תאורה משני (Fill Light) – ימוקם בצד הנגדי לתאורה העיקרית, משמש למילוי הצללים ועוצמתו נמוכה יותר. בהרבה מקרים ניתן להשתמש ברפלקטור במקום גוף תאורה משנה.
תאורה אחורית (Back Light) – תפקידה להבליט את קווי המתאר של המצולם, תאורה שיוצרת סילווט. התאורה האחורית ממוקמת בדרך כלל מאחורי המצולם ומותקנת גבוה על גריפ סטנד.
שריינו מקום בסטדיו
פרטים נוספים ותאריכים פנויים בעמוד הסטודיו.