פורסם ב-

מציאות מדומה VR – צילום, עריכה ואמצעי תצוגה – סקירה

תחום המציאות המדומה (VR) פורח, הטכנולוגיה מתקדמת ונהפכת נגישה. ישנו שפע מוצרים ושימושים חדשים: מצלמות VR ב360 מעלות, תוכנות עריכה ויצירה של סיורים וירטואליים בקוד פתוח, שילוב תוכן מצולם עם שכבת מידע, משקפי VR ואמצעי תצוגה נוספים. סקירה שמתאימה גם למי שאינו בקיא בתחום ורוצה ללמוד עוד.

ציוד צילום ב360 מעלות

לאחרונה, נמכרות בשוק החובבים מצלמות רבות שמאפשרות צילום ב360 מעלות – ללא מאמץ. GoPro, Samsung וגם שיאומי הסינית השיקו מצלמות כאלה. המנגנון פשוט – לכל מצלמה 2 חיישנים, ו2 עדשות רחבות מסוג עין הדג, המכוונות לצדדים מנוגדים. כל עדשה מכסה טווח של 180 מעלות. המצלמה מקליטה וידאו או סטילס בצורתו הגולמית – ונדרש שלב נוסף באמצעות תוכנה כדי לעבד את החומרים לפני שימוש, הצגה או העלאה.
רוב דגמי המצלמות מהסוג הזה, יתנו תוצאות בינוניות. מצלמות אלה מספקות חומרי גלם ברזולוציה של 4K ולפעמים 5K
(8-10 מגה פיקסל). זה שיפור גדול מהדור הקודם של המצלמות, אבל עדיין לא מספק. כמו כן, הן לא מצטיינות בתנאי חשיכה והטווח הדינמי שלהן קטן.
כדי להגיע לתוצאות מקצועיות ברמה גבוהה, יש להשתמש בציוד יותר מורכב:
לצילום 360 מעלות בוידאו – מוטב להשתמש במערך מרובה מצלמות – לפחות 6 מצלמות, המחוברות ומסונכרנות אחת לשניה עם מתקן מיוחד. כל מצלמה מכסה זווית קטנה יותר ומקליטה בנפרד באיכות 4K (כ-8 מגה פיקסל). הרזולוציה הכוללת של חומרי הגלם ממערך כזה – גדולה פי 6 ממצלמה בסיסית הנמכרת בשוק החובבים, עם חומר גלם של 50 מגה פיקסל.
לצילום 360 מעלות בסטילס, מוטב להשתמש במצלמה חסרת מראה עם חיישן גדול, בשילוב עם עדשה רחבה. ברוב המקרים אובייקט הצילום בסטילס הוא דומם – ולכן מספיקה מצלמה ועדשה אחת. בשילוב עם ראש פנורמי אפשר לכסות את כל המרחב ב4 תמונות בלבד. צילום בטכניקה הזאת יתן תוצאות חסרות תקדים באיכותן. לדוגמה, שימוש במצלמת Sony A7R Mark II, ביחד עם עדשת 8mm עין הדג, יתן חומרי גלם ברזולוציה של 168 מגה פיקסל, עם אופציה לHDR בריבוי חשיפות.

הגדרת מושגים

צילום 360- תמונה או קובץ וידאו, שמכסה את כל הכיוונים האפשריים מהנקודה בו צולם, בזוויות של 360 מעלות לצדדים, ו180 מעלות מלמעלה למטה.
סיור וירטואלי- מערכת אינטראקטיבית, המאפשרת להציג באמצעות הדפדפן של הטלפון הסלולארי או המחשב, מספר צילומים ב360, עם שליטה על זווית התצוגה, יכולת מעבר בין צילומים, ואפשרות להטמיע כפתורים ושכבות מידע נוספות.
משקפי מציאות מדומה

עיבוד חומרי הגלם במחשב

כדי לקבל תמונה או קובץ וידאו הניתנים להצגה ולשימוש, חייבים לעבד את חומר הגלם תחילה. גם את החומר שמגיע ממצלמות לשוק החובבים צריך לעבד, עם התוכנה המצורפת. קיימות תוכנות בתשלום וגם כאלה חינמיות, בקוד פתוח, שמאפשרות לעבד את חומרי הגלם תוך שמירה על איכות גבוהה ועם שליטה על פרמטרים נוספים. תהליך העיבוד דורש מחשב חזק ויכול לקחת זמן רב. בסיום העיבוד יתקבל קובץ שניתן להציג בכל מכשיר, וניתן להעלות אותו לשירותים בענן, כמו YouTube לוידאו או Google Street View. מגוון שימושים בהמשך הסקירה.

אמצעי תצוגה

האמצעי הנפוץ ביותר להצגה של צילומים ב360 מעלות הוא המכשיר הסלולארי. כמעט כל המכשירים מהדור הנוכחי מסוגלים להציג סטילס ווידאו ב360 מעלות. בכל מכשיר יש חיישן ג'ירוסקופ – המאפשר לשלוט על זווית הצילום בהתאם להטיה של המכשיר. אפשר להציג תכנים שצולמו ב360 מעלות ללא עזרים נוספים. לדוגמה, כדי להציג סיור וירטואלי המכיל צילומי סטילס, לא צריך אפילו אפלקציה – מספיק להיכנס באמצעות הדפדפן, לאתר שהותאם לכך מראש ותומך בHTML5.
מתקן עזר עשוי קרטון או פלסטיק – ניתן "לחבוש" את המכשיר הסלולארי על הראש – באמצעות מתקן מיוחד. מתקנים אלו כוללים רצועה, זוג עדשות מקרבות, מחיצה להפרדה בין עין ימין לשמאל ותא מיוחד למכשיר הסלולארי. כאשר משתמשים בהתקן כזה, ניתן לקבל חוויה מלאה של מציאות מדומה, עם תגובה מיידית לכל הטיה של הראש, כולל תמיכה בראיה סטריאוסקופית.
ישנן גם משקפי מציאות מדומה "אמיתיות", שאינן מתבססות על מכשיר הסלולרי, וכוללות אמצעי תצוגה משלהן. משקפי המציאות המדומה מספקות רזולוציה גבוהה יותר וקצב רענון מהיר, התורמים לעוצמת החוויה. משקפיים אלה מתחברות למחשב חיצוני באמצעות כבל ונסמכות על כוח העיבוד שלו. לדוגמה, נמכרים בשוק משקפי מציאות מדומה המספקות רזולוציה של 4K לכל עין בקצב רענון של 60 תמונות לשניה. דרוש מחשב אימתני וחזק במיוחד כדי להפעיל אותן.

יישומים ומוצרים, קידום ומכירות

היישום הנפוץ – סיור וירטואלי. הוא הפשוט ביותר ליצירה וגם זה שיכול לשמש כלי מכירה ופרסום – זהו אמצעי ההמחשה הטוב ביותר כיום. בתי מלון רבים בעולם משתמשים בסיורים הוירטואלים כדי להציג את מתקני המלון והחדרים. זהו כלי מכירה יעיל ביותר המשלים את מהפכת הקניות ברשת האינטרנט. לקוח יכול להיכנס לאתר המלון, לקרוא, להתרשם מהסיור הוירטואלי, לבחור חדר ולהזמין און ליין.
גם בתי עסק יכולים ליהנות מהיתרונות של הסיור הוירטואלי – ולא חייבים אתר אינטרנט בשביל זה. שירות יחסית חדש של גוגל, מאפשר למשתמשים להוסיף תמונות ב360 מעלות לשירות המפות שלה. התמונות יוצגו על גבי המפה, כחלק מצילומי הרחובות שגוגל צילמה בעצמה (מה שנקרא Street View). כך, כל לקוח פוטנציאלי, יכול לסייר בבית עסק או מסעדה שצולמה מבפנים, לפני שהוא מגיע עליה. לדוגמה, תמונה שצילמתי בחנות הצילום ארליך בתל אביב, הגיעה ל30,000 צפיות.

הזמנת חבילת סיור וירטואלי לעסק

אם יש לכם עסק הנותן שירות – כמו חנות או מסעדה, יכול להיות שאחת החבילות המוצעות בחנות תתאים לכם. ניתן ליצור קשר, לבחור את מספר התמונות הרצוי, ולתאם מועד לצילומים. החבילות כוללות הגעה, צילום בית העסק, עריכת החומרים והטמעה באתר האינטרנט והעלאה לשירותי גוגל מפות. בנוסף, ניתן להשתמש בצילומים בעמוד הפייסבוק העסקי לצורכי קידום.

הדרכה

צלמים המעוניינים להיכנס לתחום צילום הסיורים הוירטואלים, ללמוד כיצד מעבדים את הצילומים וכיצד לפרסם ולהציג את החומרים, מוזמנים ליצור קשר.
תכנית לימוד מפורטת ב3 מפגשים:
חלק ראשון – דגשים לצילום, ציוד נדרש, טעויות נפוצות.
חלק שני – עיבוד חומרי הגלם, עריכה בקוד פתוח, הוספת לוגו,
חלק שלישי – פרסום, העלאה לשירותי גוגל, הטמעה באתרי אינטרנט בHTML 5, הצגה בסלולר ושילוב בפייסבוק.